nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeśli używasz tej zaznaczonej na obrazku opcji, to wogóle nie powinno zostawać nic na urządzeniu, i nie musiałbyś nic usuwać. użyć opcji kopiuj, albo wogóle jak przeniesiesz na kartę SD, to nic nie usuwaj, może zostaje ci thumbnail czy jak to się tam nazywa i usuwając go wywala ci też obraz z karty. choć to było by dziwne.
najlepiej ustaw sobie w opcjach aparatu żeby zapisywał ci zdjęcia odrazu na kartę

from app

from app