Mili, ciekawy jestem, co chcielibyście stworzyć i odkryć trzymając w ręku Mi10T albo Mi 10T Pro? Mając tak szeroką paletę rozwiązań, które oferują oba modele, pole do popisu jest ogromne. Przypomnijmy tylko wybrane parametry i funkcje w serii Mi 10T. Potrójny aparat z cyfrowym zoomem i ultraszerokokątnym obiektywem Główny obiektyw Mi 10T Pro ma 108MP. Przysłona wynosi f/1.69. Cyfrowy zoom zapewnia trzydziestokrotne zbliżenie i ultraszerokokątne ujęcie 123°. Ciekawe, że droższy Mi 10 Pro oferuje mniejszą skalę (117°). Do tego otrzymujemy optyczną stabilizację obrazu oraz wsparcie AI. Model w podstawowej konfiguracji za 1999 zł oferuje co prawda słabszą rozdzielczość (64MP), nie ma też OIS, a cyfrowy zoom to x10. Jest jednak dużo dodatkowych rozwiązań, którę pozwalają tworzyć ciekawe i pomysłowe projekty. ![]() Tryby wydłużonej ekspozycji Oba modele - Mi 10T i Mi 10T Pro - oferują m.in. neonowe szlaki, ruchomy tłum, gwiaździste niebo, gwiezdne szlaki oraz obraz olejny. Muszę przyznać, że wymienione tryby są już dobrze znane. Rozwiązania dostępne są także w innych smartfonach innych marek. Ale przytoczę słowa jednego ze współzałożycieli Zalando: ważne jest nie kto pierwszy, lecz kto lepiej konkretny pomysł zrealizuje. Spójrzmy na efekty pracy serii Mi 10T. ![]() Malowanie światłem Ze wszystkich trybów wydłużonej ekspozycji największe wrażenie robi na mnie funkcja umożliwiająca malowanie światłem. Dość spojrzeć na zdjęcia prezentowane podczas polskiej premiery. Robią wrażenie. Też tak chciałbym. Ale wydaje mi się, że w odróżnieniu od pozostałych funkcji akurat malowanie światłem jest najtrudniejsze. Wymaga dodatkowej wprawy i ćwiczeń, by projekty były mistrzowskie. Ale warto próbować! ![]() Samowyzwalacz i dodatkowe kolory W nowej serii znajdziemy też funkcje, które uruchamiają samowyzwalacz i umożliwiają nakładanie na zdjęcia różnych filtrów. Rozwiązania, jak wiemy, nie są żadną innowacją (podobnie jak malowanie światłem czy możliwość nagrywania filmów tylną i przednią kamerą jednocześnie). Choćby zmianę kolorów umożliwiają media społecznościowe. Ale celem dodania obu funkcji do serii Mi 10T było usprawnienie całego procesu tworzenia już na etapie wykonywania i edytowania zdjęcia bez konieczności publikowania na zewnątrz. W Mi 10T i Mi 10T Pro mamy więc cyber punk, gold vibes i black ice. Czym się różnią? Rzućmy okiem na poniższe zdjęcia. ![]() Klonowanie postaci Na deser zostawiłem funkcję Phone Clones. Nie bez powodu. Przypuszczam, że ze wszystkich rozwiązań właśnie klonowanie postaci lub obiektów dostarczy nam najwięcej przyjemności i zabawy. Poniżej przedstawiam dwa slajdy, które były prezentowane na wczorajszej premierze. Z łatwością wyobrażam sobie zastosowanie funkcji Phone Clones nie tylko w celach rozrywkowych, ale też bardziej praktycznych czy artystycznych. ![]() W kolejnych wątkach przyjrzymy się kolejnym funkcjom i możliwościom nowej serii Mi 10T. _doMIno_ |
Rate
-
Number of participants 1 Experience +1 Pack Reason