Cześć MI koledzy, dziś pokażę wam jak zrobić nieziemski efekt na niebie z użyciem długiego czasu otwarcia migawki. Zapraszam was do tego krótkiego poradnika! ![]() Noc burza, jest to jedno najciekawszych połączeń, jeżeli chodzi o robienie zdjęć. Pomimo pozorów jest bardzo proste, gdyż wymaga ono tylko kilku kliknięć i cierpliwości. Jak je zrobić? Włączamy aparat w trybie pro i ustawiamy następujące rzeczy: • ISO • czyli jasność naszego zdjęcia przesuwamy na 100 • F • czyli jak ja to sobie nazywam, rozmazanie tła w zależności od odległości fotografowanego obiektu. Ten parametr ustawiamy też na 100. • S • czyli czas otwarcia migawki ustawiamy na 32 sekundy. Spowoduje to, że na jedno zdjęcie będziemy tyle czekać, aczkolwiek dla efektu jest to opłacalne. Skoro mamy już ustawiony tryb pro w aparacie, telefon musimy ustawić w pozycji nieruchomej, aby zdjęcie nie wyszło rozmazane. Teraz nasiskamy na przycisk robienia zdjęcia i... Czekamy 32 sekundy i liczymy, aż jakiś piorun pojawi się w obrębie naszego obiektywu. Jeżeli burza znajduje się daleko od nas - chmury będą się świeciły jak na pierwszym zdjęciu. Jeżeli natomiast jest ona niedaleko, to prawdopodobnie uda nam się uchwycić wyraźny kształt pioruna. Na dodatek, ustawiając aparat w stronę ulicy możemy liczyć na przejazd samochodu, który da nam nieziemski efekt, tak jak poniżej ![]() Nie zawsze piorun się pojawi, dlatego tak jak napisałem - trzeba być cierpliwym. Powodzenia w robieniu zdjęć w burzy! Trzymajcie się! |
In order to fulfill the basic functions of our service, the user hereby agrees to allow Xiaomi to collect, process and use personal information which shall include but not be limited to written threads, pictures, comments, replies in the Xiaomi Community, and relevant data types listed in Xiaomi's Private Policy. By selecting "Agree", you agree to Xiaomi's Private Policy and Content Policy .
Agree